Dessa, verkligen goda saffransbullar, gjorde jag till jul i år.
De gick åt som smör i solsken, här kommer receptet!
Ingredienser
50 gr jäst
5 dl mjölk
2 påsar saffran 1 g
1 tsk kardemummakärnor
1½ dl strösocker
½ tsk salt
175 gr rumsvarmt smör i tärningar
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessens
200 grader varmluft
200 grader varmluft
värm mjölk och saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Tillsätt ägg, nystötta kardemummakärnor, salt och socker. Vetemjöl och rumsvarmt smör i små bitar tillsätts sedan lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin, tills den börjar släppa från kanterna. (Degen ska dock hellre vara lite kladdig än för torr eftersom saffran lätt torkar ut degen.) Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen och sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
Riv mandelmassan och tärna det rumsvarma smöret, lägg i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman med elvisp.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt, dela den i två delar. Kavla båda delar till en rektangel ca 45x20 cm och ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen och rulla ihop till en tajt rulle. Skär i ca 2,5 cm tjocka skivor och lägg i formar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. (använd gärna en muffinsplåt för att få jämna o fina bullar)
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån alt. pärlsocker och grädda bullarna i ca 12 minuter tills de är gyllene. Budra sedan över florsocker medan de fortfarande är något varma.
Lycka till!
Sitter vid datorn med en kopp kaffe och en snurra bakad av Hanna. Kanon gott!!
SvaraRadera