måndag 3 oktober 2011

Kanelbullens dag!



I morgon är det kanelbullens dag! Detta firas med extra bra pris på nybakta kanelbullar. 8 pack för 22 kr.  Öppetider i morgon tisdag 9-15. (övriga tider enligt överenskommelse)
Välkomna!

Bjuder på receptet för dig som vill baka själv!

Ingredienser(ca 36 st)
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl (gärna special)

Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Fyllning:
100 gr mjukt smör
2 msk kanel
0,5 dl socker

pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

Rör ihop kanel-fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen och rulla ihop till en tight rulle och skär sedan i 2 cm tjocka skivor. Lägg i formar och ställ på plåt för att jäsa i cirka 20-30 minuter(utan bakduk )  =)  Lägg de gärna i en muffinsplåt, så får de fin form!

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i ca 10 minuter till de blir lite gyllene på toppen! Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar