fredag 13 augusti 2010

Svarta vinbär!


Idag har jag ägnat dagen åt just svarta vinbär. Detta var vad årets skörd gav.



Saft:

2 kg bär
7 dl vatten
pressad saft av 1 citron
5 rågade dl strösocker/ 13 dl avrunnen saft
drygt 1 kryddmått natriumbensoat

Koka bär och vatten i minst 10 minuter, mosa gärna bären lite mot kanten, tillsätt pressad citronsaft. Häll i silduk och låt rinna/droppa i en halvtimme. Mät upp saft och koka upp på nytt. Tillsätt socker och skumma väl. Rör ut natriumbensoat i en skvätt saft och rör ut i resten av saften. Häll upp på desinficerade glasflaskor(lägg på plåt i ugn 150 grader i någon minut) och skruva igen med tät kork.


Gelé

850 gr bär
3,5 dl vatten
saften av ½ pressad citron
600 gr socker
½ dl flytande fruktpektin

Koka vatten och bär långsamt i ca 10 minuter, utan att mosa bären. Det blir en klarare gelé om bären är hela. Häll i silduk och låt rinna av i en halvtimme. Mät, bör vara ca 16 dl saft, och koka upp, häll i pressad citronsaft och tillsätt 600 gr socker, koka ytterligare några minuter och tillsätt fruktpektin, koka livligt i ytterliggare 1 minut. Häll upp på små desinficerade glasburkar och sätt på tätslutande lock.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar