tisdag 17 januari 2012

Glassbomb!



Enkel men ack så god efterrätt! Denna bjöd jag på hemma hos min bror på nyårsafton, en klar succé!

Här kommer receptet, al'a Leila Lindholm



Ingredienser:

2 l vaniljglass
0,5 l hallonsorbé

Hallonmaräng:

3 äggvitor
3 dl strösocker
½ citron, saften
200 gr färska hallon


Detta kan göras flera dagar i förväg för att sedan finnas färdig att ta fram direkt ur frysen!

Låt glassen stå i kylen tills den blir mjuk, men inte rinnande. Tryck ut sorbén i en liten metallskål el form.(jag använde Ikeas BLANDA BLANK metallskål 12 cm och 20 cm i diameter)

Tryck ut sorbén i den lilla formen och ställ i frysen några minuter. Tryck ut vaniljglassen utmed kanterna i den större formen så att det bildas en lagom stor "grop" i mitten för att trycka ner sorbén i. 
Ta sedan ut den frysta sorbén och spola formen snabbt med hett vatten så att sorbén lossnar, och tryck ner den i vaniljglassen.
Frys sedan på ordentligt.


 Hallonmaräng: 

Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker till en maräng i en rostfri bunke, gärna i maskin. När äggvitorna blivit till ett vitt skum tillsätts ytterligare 1 dl strösocker under vispning.
Mosa hallonen lätt tillsammans med resten av strösockret och vänd ned i äggviteskummet i omgångar under vispning. Vispa till ett fast skum.
Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare, vilket kan göras både innan frysen eller direkt innan den ska ätas! Förvaras i frysen tills det är dags för servering.

Lycka till!

Tack Gustav och Stina för en trevlig nyårsafton!

2 kommentarer:

  1. a verkligen jättefin och älskar hur de brännts av,så gott.själv gjorde ja också glassbomb innan nyår dock inte lika fin.
    marängen som ger otrolig effekt.

    SvaraRadera
  2. Så himla gott, och vad läcker den ser ut!

    SvaraRadera