tisdag 3 januari 2012

Har du saffran kvar efter jul?



Dessa, verkligen goda saffransbullar, gjorde jag till jul i år. 
De gick åt som smör i solsken, här kommer receptet!


Ingredienser

50 gr jäst
5 dl mjölk
2 påsar saffran 1 g 
1 tsk kardemummakärnor
1½ dl strösocker
½ tsk salt
175 gr rumsvarmt smör i tärningar
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessens


200 grader varmluft


värm mjölk och saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Tillsätt ägg, nystötta kardemummakärnor, salt och socker. Vetemjöl och rumsvarmt smör i små bitar tillsätts sedan lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin, tills den börjar släppa från kanterna. (Degen ska dock hellre vara lite kladdig än för torr eftersom saffran lätt torkar ut degen.) Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Gör under tiden  fyllningen och sätt på ugnen på 200 grader varmluft.

Riv mandelmassan och tärna det rumsvarma smöret, lägg i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman med elvisp.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt, dela den i två delar. Kavla båda delar till en rektangel ca 45x20 cm och ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen och rulla ihop till en tajt rulle. Skär i ca 2,5 cm tjocka skivor och lägg i formar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. (använd gärna en muffinsplåt för att få jämna o fina bullar)

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån alt. pärlsocker och grädda bullarna i ca 12 minuter tills de är gyllene. Budra sedan över florsocker medan de fortfarande är något varma.

Lycka till! 


1 kommentar:

  1. Sitter vid datorn med en kopp kaffe och en snurra bakad av Hanna. Kanon gott!!

    SvaraRadera