torsdag 4 november 2010

Monikas bondbröd!


Har fått ett nytt recept på matbröd, Jättegott! Tack Anna!!


Bondbröd
(2 st)

5 dl vatten
2 msk olja
25 gr jäst
ev 1 msk kummin 
2 tsk salt
4 dl rågsikt
 ca 9 dl fint matbrödsmjöl eller lantvetemjöl 

Värm vattnet till 37 och tillsätt oljan. Lös upp jästen i litet av degspadet i degbunken.
Tillsätt resten av degspadet, ev kummin, saltet och rågsikten.
Blanda sedan i så mycket av vetemjölet att  degen går lätt att arbeta och är smidig och blank.
Strö över litet mjöl och låt den jäsa övertäckt 1 timme.

Arbeta degen i bunken och ta sedan upp den på bakbordet och knåda den med mera mjöl.
Dela degen och forma den till 2 knubbiga limpor.
Strö litet rågsikt över bröden.
Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa UTAN bakduk till dubbel storlek ca 30 min. Skåra de färdigjästa bröden  med rakblad eller vass kniv. Skär djupt och snabbt på 4 ställen.

Grädda limporna i nedre deln av ugnen, i ca 200 gr värme 30-35 min.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

1 kommentar:

  1. Hej!! Såg omslaget i tidningen! Så mycket fint du gör! Du vet inte någon affär i västerås man kan köpa såna fina blommor som du garnerade cupcakes med? Man kanske kan köpa av dig :)?

    SvaraRadera