fredag 10 december 2010

Lussebullar till Lucia!



Ägnade gårdagen åt att baka lussebullar. Härlig doft och julstämning!

Ingredienser

50 gr jäst
5 dl mjölk
2 påsar saffran 1 g 
1 tsk kardemumma
1½ dl strösocker
½ tsk salt
175 gr rumsvarmt smör i tärningar
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till 37 grader och tillsätt stött saffran och malen kardemumma. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl. Arbeta degen mjuk och glansig. Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Själp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra lika delar, dela därefter varje fjärdedel i två. Sen blir det ca 4 lussekatter på varje åttondel.  Dvs 32-35 st (ca 50 gr deg/katt)
Rulla varje del till en orm på ca 20 cm och snurra ihop till en katt, tryck i ett russin i varje ände.    
Lägg på plåt och jäsa ca 30 min under bakduk, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 7 minuter.

                                                                                 
Jag tycker att de är vackrast ogräddade... älskar den gula färgen och den runda formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar