fredag 28 januari 2011

Årets första semlor!






Årets första semlor avnjöts här om dagen. Underbart gott!  Hembakade, ja självklart! 
Här kommer receptet.




Ingredienser. (ca 22 st mini el 16 lagom stora)
50 gr jäst för söta degar
75 gr rumsvarmt smör
3 dl mjölk
½ dl socker
1 tsk kardemummakärnor
1 ägg
8 dl vetemjöl special
1½ dl grahamsmjöl

Fyllning ca 10 st mini
1½ dl mandel
1½ dl socker
1 dl mjölk

3 dl vispgrädde
Florsocker


Smula jästen i en degbunke. värm mjölken till ca 36 grader och tillsätt den nystötta kardemumman.
Rör ut jästen i degspad tillsätt socker,  ägg grahamsmjöl och smör i små tärningar. Slutligen vetemjölet efter hand 
tills degen börjar släppa kanterna.  Arbeta i maskin några minuter. Ställ att jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Dela i 22 delar(använd gärna digital köksvåg för lika storlek på alla bullar. Mina mini vägde ca 42 gr styck el de större i 16 delar, vilka vägde ca 70 gr styck)
Rulla bullarna och lägg på plåt att jäsa ca 30 minuter under bakduk. Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk.

Fyllningen:

Mal mandeln och tillsätt socker, rör ut i mjölk till lagom konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar