torsdag 20 januari 2011

Snodda formbröd


Ingredienser(2 st bröd)

50 gr färsk jäst
75 gr smör el margarin
5 dl mjölk
½ dl raps el olivolja
½-1 tsk salt
100 gr kesella el keso (1 dl)
3 msk honung
2-3 dl riven morot
1,6 dl vetemjöl special
Smör el margarin till formarna

Smält smör och blanda i mjölk, olja och honung. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut i fingervarma degspadet. Tillsätt kesella, riven morot och det mesta av vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter. Tillsätt saltet och kör ytterligare några minuter i maskinen. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Knåda lätt och rulla ut till fyra längder. Sno ihop två och två och lägg i varsin avlång  och smörad brödform. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30 minuter till under bakduk. Grädda sedan bröden i 200 grader i ca 30 minuter. De ska få fin färg!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar